Kurzy

Rezervace

  • Chemie
  • Fyzika
Žijeme v době plastové? Co stojí za úspěchem a širokým využitím těchto materiálů?
  • Chemie
  • Biologie
Jaké je složení mléka? Jak se liší mléko různých živočišných druhů? Co všechno se děje s mlékem, než se dostane do supermarketu?
  • Biologie
  • Chemie
Některé potraviny obsahují nejen základní živiny, ale také látky, které nás mohou ochránit před různými typy onemocnění.
  • Biologie
  • Chemie
Změna klimatu, plasty, jedy,… Je to vážně tak zlé? Jak se vyvíjel vztah člověka a přírody a jak jsme se vlastně dostali tam, kde jsme dnes?
  • Biologie
  • Chemie
Co jsou to antioxidanty? Jsou opravdu zdravé a chutné? Jak fungují a v jakých potravinách je najdeme?
  • Biologie
  • Chemie
Jsou plasty reálnou hrozbou pro životní prostředí? Co jsou to mikroplasty?
  • Chemie
Jak propletený je příběh chemie s naším příběhem, příběhem lidstva? Vytvořili jsme chemii nebo chemie vytvořila nás?
  • Chemie
  • Biologie
  • Fyzika
  • Experiment
Nejjednodušší, nejběžnější, ale také nejúžasnější kapalina, bez které by život na Zemi neexistoval.
  • Chemie
  • Biologie
  • Experiment
Hrdě se označujeme za národ pivařů... Jak dobře však ve skutečnosti známe tento zlatavý mok?
  • Chemie
  • Fyzika
  • Biologie
Proteiny hrají klíčovou roli ve fungování organismů, některé slouží buňkám jako přepravci nákladů a fungují podobně jako spalovací motory automobilů.
  • Chemie
  • Biologie
Jaký je svět, ve kterém záleží na miliontinách milimetru? Schopnost rozpoznat nanočástice otevřela dokořán dveře pokroku.
  • Chemie
  • Biologie
  • Fyzika
  • Experiment
Vstáváme a usínáme ozářeni displeji mobilních telefonů. Bez umělého osvětlení si svět snad už ani neumíme představit.
  • Biologie
  • Chemie
Pro mnohé jsou polymery stále velká neznámá. A to i přesto, že jste jimi doslova obklopeni a setkáváme se s nimi v běžném životě neustále.
  • Biologie
  • Chemie
  • Fyzika
Jak se vrchnímu konstruktérovi podařilo vytvořit tak dokonalé materiály a struktury? Umíme se dokonalostí inspirovat?
  • Chemie
Každý den se setkáváme s výrobky, které nás i naši domácnost zkrášlují, čistí a blýskají novotou.
  • Chemie
  • Biologie
Psychedelika mají schopnost navozovat změny vnímání, myšlení, vědomí či emocí. Jak se z uvažovaných léčiv staly zakázané látky?
  • Chemie
  • Biologie
  • Experiment
Existují zdravé a nezdravé potraviny, nebo jen zdravé a nezdravé stravování?
  • Chemie
  • Biologie
Světlé, tmavé, celozrnné, grahamové nebo snad radši bezlepkové? Jaké pečivo bychom vlastně měli jíst?
  • Biologie
  • Chemie
Historie objevování DNA je nadmíru zajímavá. Jak byla objasněna struktura DNA a kdo za tím stojí?
  • Chemie
  • Fyzika
Běžné oblečení, funkční prádlo, neprůstřelné vesty ale i technické tkaniny. Tady všude se potkáte s polymerními vlákny.
  • Chemie
  • Biologie
  • Experiment
Současná věda je k alchymii velmi kritická. Lze na ni ale také nahlížet jako na předchůdkyni dnešní chemie a vědy obecně.
  • Biologie
  • Chemie
Využití biotechnologií v potravinářství je poměrně známé. Biotechnologie se ale dostávají i do oblastí, kde byste je nečekali.
  • Chemie
  • Biologie
Je pravda, že cukr je bílý jed? Jsou biopotraviny zdravější? Jaké mýty o potravinách kolují a co je na nich pravdy?
  • Chemie
  • Biologie
  • Experiment
Odpady ze zvířat jako užitečný zdroj surovin? K čemu lidem slouží vedlejší bílkovinné produkty potravinářského průmyslu?
  • Chemie
  • Biologie
Biopolymer, biodegradace, biomateriály. Výrazy, se kterými se dnes běžně potkáváme. Rozumíme jim?
  • Chemie
  • Biologie
  • Experiment
Esenciální oleje možná znáte také jako silice nebo éterické oleje. Jaké je jejich chemické složení?
  • Chemie
  • Biologie
O lepku je v poslední době hodně slyšet. Je lepek opravdu zlo, které nás postupně zabíjí, nebo možné o něm říct i něco hezkého?