https://vedanaprani.cz/sites/default/files/styles/1920x1080/public/croissanty_0.jpg?itok=4nS7sTy-

Jak se vyznat v pečivu?

Rezervace
Anotace

Pečivo patří mezi potraviny, které se člověk naučil vyrábět nejdříve. Provází nás na každém kroku od útlého dětství do stáří. Na pultech obchodů na nás čeká nepřeberné množství různých druhů pečiva. Jak si ale vybrat to pravé? Světlé, tmavé, celozrnné, grahamové nebo snad radši bezlepkové? Jaké pečivo bychom vlastně měli jíst? Jsou tmavé rohlíky zdravější než ty světlé? Je možné zhubnout jen díky výměně běžného pečiva za to bezlepkové? V čem se jednotlivé druhy pečiva liší a jakou mají nutriční hodnotu? Je možné se to v tom vyznat?

Průběh

V úvodu kurzu se budu věnovat  charakteristice jednotlivých typů pečiva, jejich historii a způsobu výroby. V další části pak budeme mluvit o rozdílech mezi různými druhy pečiva, o surovinách, ze kterých se vyrábí a také o jejich nutriční hodnotě. Dozvíte se, co to vůbec nutriční hodnota je, co je glykemický index a zkusíme nutriční hodnotu základních typů pečiva zhodnotit a srovnat. Po absolvování kurzu byste měli mít aspoň trošku jasno v tom, co si kupujete.

Délka

45 minut

Další kurzy

  • Fyzika
Na začátku každého výrobku je myšlenka, která se rodí v hlavě konstruktéra. Co všechno se musí stát, aby ji bylo možné zhmotnit? Jaké jsou limity konstrukčních a výrobních možností? Jakým způsobem se konstruktér podílí na výrobě vlastní součástky?
  • Chemie
  • Biologie
  • Fyzika
  • Experiment
Vstáváme a usínáme ozářeni displeji mobilních telefonů. Bez umělého osvětlení si svět snad už ani neumíme představit. Co je to vůbec světlo a kde se bere?
  • Fyzika
  • Experiment
Sestrojení stroje, který by nepotřeboval pro svůj chod zdroj energie, nebo by dokonale přeměňoval teplo na práci, je snem mnoha vynálezců.