https://vedanaprani.cz/sites/default/files/styles/1920x1080/public/bread-1-1565525_0.jpg?itok=rSySuGw8

(Ne)bezpečný lepek

Rezervace
Anotace

Lepek je bílkovina. Kontroverzní bílkovina. Před pár desítkami let o něm věděla jen hrstka lidí, dnes o něm mluví téměř každý. Kolem nás je spousta informací o jeho škodlivosti, nebezpečnosti a nutnosti se před ním chránit. Najdou se však i informace o jeho nezastupitelné úloze při výrobě pečiva. Kde se lepek vzal? Je skutečně jiný, než býval dřív? Proč stále více lidí trpí po jeho konzumaci různými neduhy? Je bezlepkové pečivo zdravější než pšeničné? Zhubneme, když nahradíme pšeničné pečivo bezlepkovým?

Délka

45 minut

Další kurzy

  • Biologie
  • Chemie
Pro mnohé jsou polymery stále velká neznámá. A to i přesto, že jste jimi doslova obklopeni a setkáváme se s nimi v běžném životě neustále. Tak co jsou to ty polymery vlastně zač?
  • Chemie
  • Biologie
  • Fyzika
  • Experiment
Vstáváme a usínáme ozářeni displeji mobilních telefonů. Bez umělého osvětlení si svět snad už ani neumíme představit. Co je to vůbec světlo a kde se bere?
  • Fyzika
Známe skutečnou podstatu transformace průmyslu? Jsme na tuto změnu připraveni?